Inki

11.9.2013

Tokoa ilman hihnaa

Tokoryhmäämme tuli tänään uusi koirakko, bc G. Oli jännä huomata, miten se ei herättänyt lainkaan sellaisia intohimoja koirissa kuin kuukausi sitten ryhmään liittynyt bc, myöskin narttu. En tiedä liittyykö tämä jotenkin ikään, sillä uusi koira on 9 kk ikäinen ja aiemmin tullut jo vanhempi, muistaakseni noin 4-vuotias. Merkillistä joka tapauksessa. Tänään paikalla olleet koirat, ranskista lukuunottamatta, bc T ja Koksi olivat kiinnostuneita tulokkaasta. Treenin alussa Koksi kävi haistelemassa sitä, mutta koiraihmisen peruskäskyllä (p****le) ja pienellä niskatukistuksella sain sen jättämään koiran ja kiinnittämään huomion minuun, mistä tietysti superkehut suullisesti.

Tänään oltiin siis koko treeni koirat irti. Mitään varsinaista karkaamisongelmaahan hallissa ei ole, mutta vähän mietitytti se, miten Koksi malttaa olla sinkoilematta muiden koirien luokse. Koko tunnin kestäneen treenin aikana se erkani minusta 5 metrin päähän vain kerran lukuun ottamatta yllä mainittua lähikontaktia bc:hen. Pidin koiraa tavallaan käskyn alla tai ainakin huomioin sitä koko ajan, ettei se ehdi edes ajatella haahuilua. Koira yllätti kyllä totaalisesti. Se oli todella hienosti lähelläni koko ajan, joko tehden jotain (seuraamista, kasipujottelua, maahan-istu, perusasentoon tulo) tai käy-käskyllä makoilua. "Siihen koiraan kannattaa ja voi luottaa", sanoi ranskiksen omistaja eikä ollut väärässä.

Illan treeni oli seuraavanlainen:

- luoksepäästävyys: kesti hyvin paikoillaan

- paikkamakuu: meni maahan ekalla käskyllä, pysyi hienosti paikoillaan vaikka bc:tä käytiin palkkaamassa välissä. Tällä välin uusi koirakko ja koutsi kävivät läpi omia juttuja, joten häiriötä tuli myös sivulta

- toinen paikkamakuu: koirat aseteltiin ympyrään kuono kohti keskustaa. Koirat jätettiin ja ohjaajat siirtyivät keskustaan kohti koiraansa. Tästä lähdettiin kiertämään ympyrää koirien takaa, suullinen vahvistaminen oli sallittua. Kaikki 3 koiraa pysyivät hienosti paikoillaan. Valitettavasti Koksi ennakoi, kun olin metrin päässä siitä ja nousi ylös. Laitoin sen takaisin paikkamakuuseen ja tein ylimääräisen kunniakierroksen, jolloin Koksi pysyi paikoillaan. Pääsin sen sivulle ongelmitta, vaikka se aavistuksen vetäisikin itseään minusta poispäin pysyen kuitenkin maassa. Uusi tilanne luultavasti sai aikaan tämän väistämisreaktion. Muutoin oikein hyvä harjoitus.

- tokohyppy: treenattiin siten, että koiran ponnistaessa lensi nami koiran pään yli sen eteen. Olin ottanut mukaan riittävän suuria nameja eli puoliksi leikattuja prinssinakkeja. Ainakin näkyivät. Eka suoritus oli hyvä, mutta sitten alkoi Koksilla olla vaikeuksia lähteä hyppyyn. Se ei vieläkään ymmärrä tätä liikettä. Hmm. Uskon, että tähän vaikuttaa se, että agissa se on tottunut käsiohjaukseen ja kun tässä liikkeessä ei itse saa liikkua, luulee koirakin, että viisainta vaan pitää takapuoli maassa. 3 tai 4 kertaa se saatiin kuitenkin hyppäämään siten, että koutsi kävi raaputtelemassa mattoa esteen takaa. Hyppyyn yhdistettiin esteen takana seisominen siten, että koiran hypättyä este, annettiin sille odota-käsky, itse mentiin takaisin esteen toiselle puolelle ja sieltä palattiin koiran luokse, mistä vapautus. Tässä harjoituksessa meni yhteensä arviolta 4 tai 5 kokonaista prinssinakkia. Siinähän sitä illallista jo olikin.

- seuraaminen: koutsi rajasi tunnarikapuloilla todella pienen ympyränmuotoisen tilan, missä oli tarkoitus seuruuttaa koiria vapaana. Hauska harjoitus, missä koirat olivat hyvin lähellä toisiaan. Vaikka mukana oli uusi koira, onnistui tämä harjoitus hienosti. Koksi erkani minusta joitakin kymmeniä senttejä pariin otteeseen, mutta palasi sitten seuruuseen. Mielenkiintoinen harjoitus.

- perusasento: we have a problem. Kotona treenataan tätä päivittäin, mutta hallissa se ei vaan osaa. "Sivu? What?"

- vauhtiluoksetulo: palkkaus leluun. Ei olisi päässyt pinkomaan lujempaa - upea.

Koira oli kaikesta namituksesta ja työskentelystä lopputreenistä jo aika puhki, mutta tuo viimeinen luoksetulo oli kyllä huippu. Hyvä treeni.

Juuri ennen treenejä kävin Mikkelipuistossa hakemassa auringonkukkia Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten maisemapellolta. Kiitos heille.


Ei kommentteja: