Inki

13.8.2013

Fyssarilla

Kävimme Jyväskylässä eläinfysioterapeutilla, sillä halusin tsekkauttaa koiran mahdollisten jumien varalta. Lisäksi olin huolestunut siitä, että Koksi ei ole koskaan venytellyt takaosaansa. Sain vinkin ko. fyssarista Töppösen ja Sienen blogista. Oli ehdottomasti kannattava käynti. Kerkelä oli asiantuntevin ja perusteellisin eläinfysioterapeutti mille olen koiriani koskaan vienyt.

Ensin katsottiin liikkeet ulkona kävelyssä, ravissa ja laukassa. Sitten siiryttiin sisälle, missä kopeloitiin koira läpikotaisin ensin pöydällä ja sitten lattialla. Näytti siltä, että Koksi yhdisti tutkimuspöydän trimmauspöytään eikä rentoutunut siinä yhtään. Odotti varmaan vaan, että kohta jostain ilmestyy karsta tai fööni. Pikkuhiljaa se suostui syömään fyssarin tarjoamia keittämiäni broilerin sydämen palasia ja rentoutui muutenkin. Oltuamme hetken lattialla palasi se pöydälle paljon paremmassa mielentilassa.

Koksilla oli kuin olikin lihaskireyksiä rinta- ja lannerangassa. Lapojen väliä tunnusteltaessa Koksi kääntyi toistuvasti ympäri näyttäen, että ei todellakaan tuntunut mukavalta. Näihin kireyksiin annettiin laseria. Molempia kireitä kohtia käsitellessä koiran silmät alkoivat luppaista ja se näytti selvästi nauttivan hoidosta.

Fyssari näytti miten Koksia tulee jumppauttaa. Ohjeeksi sain tehdä liikkeitä 3-4 kertaa viikossa

Kysyessäni agilityn jatkamisesta kehotti fyssari seuraamaan tilannetta, sillä olin alussa kertonut hänelle, että Koksi oli kieltäytynyt suorittamasta puomia ja A-estettä eilisissä treeneissä. Hyppyesteiden suorittamisesta ja sohvalle hyppäämisestä oli myös puhetta, eikä niissä ole ollut ongelmia. Pitää kiinnittää huomiota kieltäytymisiin oikein toden teolla. Jos näyttää siltä, että laji ei ole hyväksi koiralle, niin sen jatkaminen on sitten hyvin äkkiä nähty.

Kaiken kaikkiaan käynti oli erittäin positiivinen. Aikaa meni kaikkinensa reilu tunti. Ilahduin paitsi fyssarin perusteellisuudesta myös siitä, että Koksi oli vastaanotolla lopulta ihan reipas ja teki harjoitteita innolla. Lopussa fyssari sanoikin, että tähän on hyvä lopettaa, kun koira on iloisen näköinen ja kysyy ilmeellään: "Enkö ollutkin hyvä?"

Olen yhteydessä fyssariin syyskuussa, jolloin sovimme uuden käynnin. Illalla sähköpostiin kilahti vielä anamneesi ja kirjalliset ohjeet:


ANAMNEESI


Fysioterapia
ANAMNEESI:Koksi tulee ensimmäistä kertaa fysioterapiaan. Agia, tokoa, näyttelyitä harastaa, on ollut terve. Lonkat B/B, selkä ok. Ei venyttele takaosaansa, mikä huolestuttaa omistajaa.

STATUS: Ravissa takjalkojen takapotku on voimakas, ja ei tuo jalkoja pitkälle alle eteen päin, mutta ilmeisesti tuo takajalkojen liikerata rodunomainen. Liikkeet symmetriset. Istuma- ja seisoma-asennossa lantio suorassa, istuu alaselkä hyvin suorana. Tutkittaessa vasemman takajalan passiivinen liike eteen päin aristaa ja nykii jalkaa. Muuten jalkojen liikeradat hyvät. Rintarangan palpaatiossa reagoi lapojen takaa ja tuo alue on joustamaton ja lievästi kyfoottinen. Lanneranka joustaa alku- ja keskiosaltaan hyvin, mutta loppuosassa
ojennussuuntaan jäykkyyttä ja pehmytkudokset ovat kireät.

Takaosan lihakset vaikuttavat vielä keskentekoisilta, voimaa ja massaa ajan kanssa lisää
Fysioterapia: ft tutkimus, jonka jälkeen rintarangan mobilisoiva käsittely ja laserterapia, lannerangan mobilisoiva käsittely ja laserterapia. Kotiharjoitteeksi ohjataan:
-takajalkojen hieronta jalan takaosasta aina istuinkyhmystä alkaen polvitaipeeseen asti,myös sisäsivulta
- etujalat tason päällä, siitä namin avulla kurkotus eteen ja ylös niin että rintarankaan lapojen taakse tulisi venytystä, varotaan koiran pään liikettä taakse päin, koska tuolloin rasittaa ongelma-aluetta vain lisää. Tehdään myös rintakehää pyöristävää liikettä sekä molemmille sivuille, huolehdi, että koiran takaosa pysyy paikoillaan
- lannerangan mobilisoiva liike niin, että koiran etujalat tasolla, takajalat mahd lähellä tason reunaa, namin kanssa kurkotus ylös niin, että lanneselkä ojentuu, pieni painallus lanneselästä samaan aikaan
- jumppaa 3-4 kertaa viikossa niin, että toistot pysyvät hyvinä

Omistaja laittaa palautetta koiran tilanteesta, jonka mukaan sitten seuraava käynti.

2 kommenttia:

laura kirjoitti...

Pitäiskö kysyä jos Hannele tulis joku kerta syksyllä esim. meidän hallille pitämään hoitopäivän? Meilläkin on syyskuun loppuun uusi aika varattuna, niin ei tartteis kaikkien ajella sinne erikseen.

SariS kirjoitti...

Hyvä ajatus. Voisi ensin kysyä Hannelelta onnistuisiko hoitopäivä muualla ja sitten kartoittaa kiinnostusta. Haluatko kysyä häneltä vai kuinka edetään?